Anti-homogeweld wordt wél behandeld in zaak mishandeling Arnhem

Het Openbaar Ministerie zal bij de inhoudelijke behandeling van de zaak rond de mishandeling van een homostel in Arnhem wel degelijk bespreken of er sprake was van homohaat.

Dinsdag vond een regiezitting plaats en daar werd door het OM benadrukt dat het discriminatoire aspect van de zaak weldegelijk tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak aan de orde gesteld zal worden en van invloed kan zijn op de strafmaat.

Door een eerder persbericht was ten onrechte de indruk ontstaan dat het schelden met de woorden 'homo', 'vies' en 'flikker' niet meegenomen zou worden in de strafzaak tegen de minderjarige verdachten.

Advocaat Sidney Smeets zegt dat er dinsdag door het OM is gezegd dat deze verklaring te ruim is opgevat. "Het OM zal het anti-homogeweld wel gaan bespreken en mogelijk ook betrekken bij de strafmaat", legt de advocaat uit. "Mijn cliënten kwamen de jongens tegen en zijn uitgescholden voor homo, flikker en vies omdat zij zichtbaar homo waren", zegt Smeets. "Zij zijn achtervolgd en door de jongens mishandeld. Een van mijn clienten is met een hard voorwerp op zijn mond geslagen en raakte zijn tanden kwijt en deel van zijn kaak is verbrijzeld."

De verdachten ontkenden eerst dat zij een betonschaar bij zich hadden die avond, maar zijn daar inmiddels op teruggekomen omdat uit camerabeelden en getuigenverklaringen blijkt dat ze op dievenpad waren om met een betonschaar fietssloten open te knippen. Wel ontkennen de verdachten dat met de betonschaar is geslagen tijdens de mishandeling, maar een forensisch arts stelde vast dat Ronnie's letsel veroorzaakt is door het slaan met een hard voorwerp.

In maart zal de zaak inhoudelijk worden behandeld.

 

Laatste nieuws