Behandeling Kasteelmoord gaat in februari 2018 verder

De rechtszaak over de zogenoemde kasteelmoord in België gaat verder op 20 februari. De advocaten van de vier verdachten en andere betrokkenen - waaronder Tilburger Roy L. - kunnen dan hun pleidooien houden. Het Openbaar Ministerie doet zijn verhaal op 22 februari en komt dan mogelijk ook met de strafeisen.

André G. (66), Pierre S. (67), Evert de C. (53) en Franciscus Larmit (40) staan terecht voor de moord op Stijn Saelens. Saelens werd op 31 januari 2012 doodgeschoten in zijn kasteel in het West-Vlaamse Wingene. Zijn schoonvader André Gyselbrecht wordt gezien als de opdrachtgever voor de moord. Pierre Serry zou als tussenpersoon opgetreden hebben bij het beramen van de moord. Het lichaam van Saelens werd twee weken na de moord aangetroffen vlakbij een chalet van Serry in Maria-Aalter.

Evert de Clercq zou een rol hebben gespeeld bij het ronselen van de intussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel. Deze laatste werd op de dag van de moord door zijn neef Franciscus Larmit naar het kasteel in Wingene gebracht. Larmit zou ook geholpen hebben om het lichaam van het slachtoffer te begraven.

Aanvankelijk waren de pleidooien al in de tweede helft van oktober voorzien. Die timing werd in de war gestuurd door de verklaringen van een Nederlandse ex-celgenoot van de Zeeuwse Evert de C. Tijdens de zitting ontstond discussie over de rol van een mogelijke politie-informant, waardoor het dossier opnieuw bekeken moest worden. De C. is niet de enige Nederlandse verdachte. Franciscus 'Roy' L. uit Tilburg (40) zou zijn inmiddels overleden oom hebben bijgestaan, onder meer door het slachtoffer te begraven.

De advocaten van de beklaagden krijgen tot 15 januari de tijd om hun standpunten op papier te zetten. Het openbaar ministerie en de volksjury moeten tegen 2 februari hun besluiten opstellen. De advocaten van de twee Nederlanders krijgen het woord op 28 februari en 1 maart.

Laatste nieuws