Verdediging in cybercrimezaken

 

De afgelopen jaren is cybercriminaliteit enorm gegroeid, van Whatsapp-fraude en phishingmails tot (D)DoS-aanvallen. De bestrijding daarvan staat hoog op de maatschappelijke agenda. Zo startten de politie en het Openbaar Ministerie in 2019 drie keer zoveel onderzoeken naar cybercrime als in de voorgaande jaren en nam in dat jaar het aantal verdachten dat voor cybercrime werd vervolgd toe met 26%. De kans dat u als (straf)advocaat op enig moment met cybercrime te maken krijgt wordt dan ook steeds groter.

De snelle ontwikkelingen in dit rechtsgebied stellen advocaten in strafzaken voor nieuwe uitdagingen. Wat zijn mogelijke verweren in (D)DoS-zaken? Hoe verhoudt het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer zich tot doorzoeking van digitale gegevensdragers zoals smartphones? In hoeverre mogen privacygevoelige gegevens afkomstig van derden (zoals Google) worden gebruikt als bewijs in strafzaken? Tijdens de cursus zullen veel voorkomende knelpunten maar ook kansen voor de verdediging in cybercrimezaken worden besproken.

De docenten brengen in deze basiscursus de verschillende vormen van cybercriminaliteit voor u in kaart aan de hand van actuele jurisprudentie en wetgeving op nationaal en internationaal niveau. Daarbij wordt middels casussen en praktijkvoorbeelden ingegaan op de materieelstrafrechtelijke en strafprocesrechtelijke aspecten van cybercrime, waaronder de steeds verdergaande opsporingsbevoegdheden.

Omdat in cybercrimezaken veel technische termen worden gebruikt die niet tot het standaardvocabulaire van de raadsman (-vrouw) in strafzaken behoren, zullen de docenten ook enige aandacht besteden aan de techniek achter cybercriminaliteit.

Deze basiscursus beoogt u als strafrechtadvocaat binnen het tijdsbestek van 4 uren te introduceren en wegwijs te maken in het snel veranderende landschap van cybercrime. Als u deze cursus heeft gevolgd, beschikt u over basiskennis die u van nut zal zijn bij het voeren van een verdediging in cybercrimezaken.

 

Enkele van de onderwerpen die worden behandeld zijn:

·         Darkweb

·         Cryptovaluta

·         Ethisch hacken en ‘responsible disclosure’

·         Computervredebreuk (138ab Sr)

·         DDoS-aanvallen (161Sexies en 136b Sr)

·         Ransomware

·         Phishing

·         Malware (139d en 350 Sr)

·         heling van digitale gegevens (139g Sr)

·         Onderzoek aan digitale gegevensdragers

·         Gedwongen ontgrendeling van smartphones

·         Online infiltratie

·         De hackbevoegdheid

·         Digitale beslaglegging

 

De cursus vindt plaats in de Groote Zaal van de Koninklijke Industrieele Groote Club, waarin voldoende ruimte (150m²) is voor het bewaren van anderhalve meter afstand. Aan deelname worden mogelijk aanvullende toegangsvoorwaarden gesteld gericht op het tegengaan van coronabesmettingen.

Bij de cursusprijs is een overzichtelijke reader inbegrepen die u voorafgaand aan de cursus krijgt toegestuurd, een lunchbuffet met broodjes en soep, en koffie en water tijdens de cursus.

Netto aantal lesuren: 4. 

Leerdoel: Als u deze basiscursus heeft gevolgd, heeft u kennisgemaakt met de belangrijkste materieelstrafrechtelijke en strafprocesrechtelijke aspecten van cybercrime en beschikt u over basiskennis die u van nut zal zijn bij het voeren van een verdediging in cybercrimezaken.

Kortingen: klik hier voor een overzicht van onze kortingen op de cursusprijs.

Doelgroep: (strafrecht)advocaten
Prijs exclusief btw: € 460,00
NOvA punten: 4

Docenten

Jeroen Gunning

Jeroen Gunning werkt sinds 2016 als strafadvocaat, eerst bij Stroobach & Dijkers in Amsterdam en sinds 2 maart 2020 bij Spong Advocaten alwaar hij in een breed scala aan strafzaken, waaronder cybercrimezaken, rechtsbijstand verleent. Jeroen studeerde rechten in Amsterdam en heeft na zijn studie ook als griffier bij de Rechtbank Amsterdam gewerkt. In november 2020 verzorgde Jeroen samen met Gerard Spong de postacademische cursussen Actualiteiten materieel strafrecht en Actualiteiten formeel strafrecht.

Noud van Gemert

Mr. A.W. (Noud) van Gemert is medeoprichter van advocatenkantoor Jonkers & Van Gemert advocaten (2016) dat is gespecialiseerd in cybercrime en cryptocurrencies. Noud studeerde strafrecht in Amsterdam en liep destijds stage bij Spong Advocaten. De afgelopen vijf jaar heeft hij zich als strafadvocaat gespecialiseerd in cybercrime en cryptovaluta en was betrokken bij diverse strafzaken over o.a. phishing, het darkweb, hackingsoftware, witwassen van bitcoins en marktplaatsoplichting. Noud is een ervaren docent van cybercrimecursussen voor advocaten en is betrokken bij de specialisatieopleiding Cybercrime van de Bijzonder Strafrecht Academie.