OM moet strafrechtelijk onderzoek doen naar NAM

Er moet toch een strafrechtelijk onderzoek komen naar de vraag of bewoners van beschadigde huizen in levensgevaar zijn gebracht door de gasboringen in Groningen. Het Openbaar Ministerie moet daartoe een onderzoek instellen naar de Nederlandse Aardolie Maatschappij, heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden donderdag besloten.

Volgens het hof zijn er aanwijzingen dat de NAM met het boren naar gas zoveel schade aan woningen heeft aangericht dat er mogelijk sprake was van levensgevaar. Het hof stelt dat „een onderzoek naar de bewijsbaarheid van dat feit ten onrechte achterwege [is] gebleven”. „Een dergelijk onderzoek moet nu eerst worden verricht, waarna definitief kan worden beoordeeld of vervolging moet plaatsvinden.”

De Groninger Bodem Beweging en enkele individuen hadden via een zogeheten artikel-12-procedure geklaagd over het feit dat het OM besloot geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. Normaal gesproken bepaalt het OM zelf of het tot vervolging overgaat, maar de rechter kan het OM daar via een artikel-12-procedure ook toe dwingen.

Afgelopen dinsdag besloot demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken, VVD) de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verminderen om te kijken of dat voor minder aardbevingen zorgt.

Laatste nieuws