Verdachte Thialf-schietzaak mag uit de cel

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft woensdag de voorlopige hechtenis van de verdachte in de Thialf-schietzaak opgeheven. De man lijdt aan blaaskanker en moet een aantal operaties ondergaan. De eerste operatie staat gepland voor donderdag 21 december.

De 57-jarige Charles Reinier van der W. zou op 7 januari schaatssponsor Bert Jonker op het parkeerterrein van ijsstadion Thialf in Heerenveen hebben beschoten. Het Openbaar Ministerie gaat uit van een poging tot moord of doodslag. Van der W. en Jonker zouden een zakelijk conflict hebben.

Van der W. wordt de komende tijd onder elektronisch toezicht gesteld. Daarnaast heeft hij een contactverbod en een locatieverbod voor heel Friesland gekregen. Verder moet hij zijn paspoort inleveren. De verdachte was lange tijd onvindbaar. Hij werd in juli opgepakt in de buurt van Barcelona.

Van der W. zal ook moeten meewerken aan een reconstructie van het schietincident, dat plaatsvond tijdens het EK schaatsen allround en sprint. Jonker, directeur van ingenieursbureau Clafis, liep een wond op in zijn hand en vluchtte in zijn auto. Volgens Van der W. was het Jonker die een wapen op hem richtte en is dit in een worsteling afgegaan. In Jonkers auto zijn geen sporen van een beschieting aangetroffen en het wapen werd nooit teruggevonden. Een reconstructie moet uitwijzen wat er is gebeurd, zo bepaalde de rechter woensdag 13 december bij een regiezitting.

Laatste nieuws